Friday 30 July 2010

PA - BREAD


Hi ha moltes receptes per fer el pa tipic irlandes, que tant pot ser blanc o integral ("white soda" o "brown soda"i el pa integral que l'anomenen "brown bread").  Cada casa deu tenir la seva recepta i si nevegueu per la xarxa en trobareu centenars....
Hi ha gent que li agrada mes sec i d'altres que els hi agrada mes melos...pero fa temps que no trobo la recepta per fer el que m'agrada (un entremig)
Doncs per fi he trobat la que buscava! el cas es que hi ha un ingredient que no se si el trobareu a Catalunya: el serum de mantega. Pero m'han dit que es pot substituir per iogurt sencer natural o tallant la llet amb una cullerada de suc de llimona i deixant-la reposar durant 5-10 minuts per despres fer servir la quantitat que es vulgui. 
Aqui va la primera recepta del pa blanc de soda.

There are many recipes for Irish bread, every household has probably their own one. Some people like their brown bread drier others like it wet... I finally found the recipe for the one I like (in between!).
Here's the first recipe, White Soda.


PA DE SODA BLANC
450 gr farina blanca
15 gr sal
5 gr bicarbonat de soda
50-60 gr de sucre blanc fi (o menys si no el voleu tan dolc,)
300 ml serum de mantega

WHITE SODA
1 lb plain white flour
1 tpsb salt
1 level tsp bread soda
2 oz of white caster sugar (or less if you don't want it sweet)
300 ml buttermilk




1. Poseu en un bol tots els ingredients menys el serum de mantega. Feu un buit al mig i afegiu el serum a poc a poc mentres aneu remenant perque quedi tot ben lligat. Ha de quedar una massa no gaire seca, pero que quedi compacta i no s'enganxi als costats del bol.

2. Poseu la massa sobre una superficie enfarinada i li doneu forma de bola. Ella mateixa s'aplanara una mica. Feu una creu amb un ganivet i la poseu al forn precalentat a 180C durants uns 30-40 minuts. Si quan introduiu un ganivet surt net ja estara llest. Deixeu-lo refredar del tot abans de tallar-lo.



1. Put all the ingredients in a bowl. Make a well in the centre and add the buttermilk slowly while folding in the flour. Make a dough that is not too dry and it doesn't stick onto the sides of the bowl.

2. Place the dough on a floured surface and shape it into a ball. It will flatten itself. Make a cross with a knife and placed on a baking tray, bake it in a preheated oven at 180C for about 30-40 minutes. When you insert a knife and it comes out clean it will be ready. Let it cool down before cutting it.










6 comments:

  1. hola irina, estava pensant això del sèrum de mantega, crec que es pot substituïr pel ghee (és mantega clarificada) s'utilitza en la cultura indú i es pot trobar a qualsevol "badulaque" o a l'eroski tmb l'he vist. Es conserva a la nevera de forma sòlida i al escalfar-la a molt poca temperatura es queda líquida. Prové de la mantega, però és més sana ja que és l'oli sense les toxines ni additius.
    t'ha quedat un rodó fantàstic!!

    ReplyDelete
  2. gracies Anna!
    Aquesta tarda una amiga m'ha dit que el serum de mantega es pot substituir per iogurt natural, o que tambe pots tallar la llet amb una cullerada de suc de llimona, deixar-la reposar durant uns 5-10 minuts i fer servir la quantitat que necessitis.
    El ghee el conec, pero se que es mes com mantega clarificada... el serum de mantega sembla llet espessa i fa olor a iogurt...
    de totes maneres... segur que amb ghee tambe se'n fa de pa! seria bo experimentar...
    vaig a rectificar el post;-)

    ReplyDelete
  3. estic flipant!, nena tu saps les vegades que he provat de fer pa?? i no m'en surtia, total al cap de molt de temps desitgant tenir una panicadora m'en vaig comprar una (ja fa un any) i ara perfecte, però a mà no em surt pas, el que si faig es fer la massa i despres li dono forma i al forn, però sino sempre em surtia dur.... i a més flipo com ha quedat sense deixar-lo reposar casi... deu ser el bicarbonat??
    ets una artista!!!!!! ara a xucar tomata :D

    ReplyDelete
  4. Gloria, prova de fer aquest! no es gens com el pa de pages encara que ho sembli per fora... crec que si, que el bicarbonat el fa pujar d'aquesta manera... Crec que si jo inentes fer el pa de pages no em sortiria a la primera ni de broma!

    ReplyDelete
  5. Aix, Irina, aquesta recepta té una bona pinta!! Jo fa temps feia pa gairebé cada dia (abans de tenir la Teresa). Tens raó, la Buttermilck és dificil de trobar, però estic pensant que potser en algun LIDL o ALDI es podria trobar, a Alemanya en fan servir!! Quan ho hagi esbrinat et diré alguna cosa; si no faré servir el truc del suc de llimona!!

    petons!!

    ReplyDelete
  6. Carai, jo també la vui fer aquesta recepta!

    ReplyDelete

I love your comments! M'agraden els vestries comentaris!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...